2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında Diğer Yükseköğretim Kurumlarının Yaz Okullarından Ders Alma Esasları - Rev.01

Değerli öğrencilerimiz,

2023-2024 eğitim-öğretim yılında diğer yükseköğretim kurumlarının yaz okullarından ders almak isteyen öğrencilerimizin, aşağıda liste halinde verilen üç evrakı, 23 Temmuz 2024 Salı günü mesai bitimine kadar Arş. Gör. Aytuğ KUMANDAŞ'a eksiksiz şekilde teslim etmesi gerekmektedir.

  1. "Diğer Yükseköğretim Kurumlarından Yaz Okulu Ders Alma Başvuru Formu” ( forma erişmek için buraya tıklayınız ve formu eksiksiz bir şekilde doldurunuz)
  2. Onaylı transkript (E-devlet çıktısı kabul edilir)
  3. Onaylı ders içerikleri (Alınacak yaz okulu derslerine ait, “Misafir öğrenci” olarak gidilecek üniversitenin web sitesinden veya öğrenci işlerinden temin edilmiş ders içerikleri)

Başvuru yapacak öğrencilerimizin aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekmektedir:

  • Diğer yükseköğretim kurumlarının Yaz Okulundan ders alınabilmesi için, yaz öğretiminin verildiği üniversitenin ilgili bölümüne ait örgün öğretim taban puanın, öğrencinin kayıtlı olduğu bölümün ÖSYM taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir. Taban puan karşılaştırmasında son yılın (2023) taban puanları dikkate alınır.
  • Diğer yükseköğretim kurumlarının Yaz Okulundan ders almak isteyen öğrenci; Yaz Okulunun açıldığı üniversitedeki dersin içeriği, AKTS ve ulusal kredi bilgilerini gösteren belgeler ile yazılı olarak bölüm başkanlığına müracaat eder. Ulusal ve AKTS kredileri eşitliği şartı aranmaksızın ders içeriğinin uyumu/yeterliliği incelenerek, ders içeriğinin %80’in üzerinde uyumlu/yeterli olması durumunda eşdeğer kabul edilir ve bölüm başkanlığının onayı ile öğrenci diğer yükseköğretim kurumlarının Yaz Okulundan ders alabilir.
  • Öğrenci bir yaz okulunda OMÜ ve/veya diğer yükseköğretim kurumlarının yaz okullarından, 13 ulusal krediyi aşmamak üzere en çok beş ders veya dersin kredisinin 13’ten fazla olması durumunda en fazla bir ders alabilir.
  • Öğrencinin ön koşullu bir dersi yaz okulunda alabilmesi için ön koşul olan dersi başarılı şekilde tamamlamış olması gerekir. (Bölümümüz ön koşullu dersleri bu dosyanın ikinci sayfasında verilmiştir)
  • Staj tarihi ve yaz okulu tarihlerinin çakışmaması gerekmektedir.
  • Özel üniversitelerde yaz okulu yapmak isteyen öğrencilerimiz, gidecekleri üniversitenin “burssuz taban puanını (burssuz taban puanı mevcut olmayan üniversitelerde en düşük burs oranına ait taban puanını)” dikkate alarak başvuru formunu hazırlamalıdırlar. İlgili puan, bizim bölümümüzün ÖSYM taban puanına eşit veya yüksek olmalıdır.
  • Öğrencinin diğer üniversitelerin yaz okulunda alacağı dersleri “Diğer Yükseköğretim Kurumlarından Yaz Okulu Ders Alma Başvuru” formunda mutlaka belirtmesi gerekmektedir. Bahse konu dersler Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulu (FYK) onayından geçeceğinden, yaz okulu sonrası, sadece “ FYK tarafından onaylanmış olan dersler için” intibak (eş değer ders saydırma) işlemleri yapılacaktır. Öğrencinin yaz okulunda almış olduğu fakat FYK’da onaylanmamış dersler için kesinlikle intibak (eş değer ders saydırma) işlemi yapılmayacaktır.

Not: Bölümümüz ön koşullu dersleri için buraya tıklayınız.